
Występuje w kilku różnych odmian pomarańczy, w tym krwista pomarańcza, pomarańcze z „pępkiem”, pomarańcza walencka, klementynki i mandarynki.

Sok pomarańczowy cieszy się popularnością na całym świecie. W rzeczywistości ankiety pokazują, że jest to najpopularniejszy sok owocowy na świecie. Producenci produkują rocznie około 1,6 miliarda ton tego napoju.

W 1944 roku, po latach badań, amerykańscy naukowcy z Departamentu Citrus na Florydzie znaleźli sposób na zagęszczenie soku owocowego w próżni i zamrożenie go bez niszczenia smaku i zawartości witamin. Mrożone soki po raz pierwszy zostały sprzedane w Stanach Zjednoczonych w 1945 roku.

Sok pomarańczowy jest powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych napojów ze względu na szeroki zakres korzyści zdrowotnych, które obejmują jego zdolność do wzmacniania funkcji układu odpornościowego, zmniejszania oznak starzenia, ochrony przed rakiem, przyspieszania naprawy komórkowej i metabolizmu, detoksykacji organizmu, poprawy krążenia , poprawy ciśnienie krwi, łagodzenia stanów zapalnych i obniżania poziomu cholesterolu.

Sok pomarańczowy jest również bogaty w kwas foliowy, który jest potrzebny do syntezy DNA oraz wspomaga wzrost i rozwój płodu.

W 250 ml soku pomarańczowego jest 118 kalorii.

W zależności od temperatury przechowywania, świeżo wyciśnięty niepasteryzowany sok pomarańczowy można spożyć między 5 do 23 dniami

Trzech największych producentów soku pomarańczowego na świecie to Brazylia, a następnie Stany Zjednoczone i Meksyk.
					
						
				