
Dowody archeologiczne sugerują, że starożytni Japończycy jedzą wasabi od 14 000 pne. Badania wskazują, że po raz pierwszy została wyhodowana we wczesnych latach okresu Edo w Japonii. Klan Tokugawa jako pierwszy uprawiał wasabi, a ich herb rodzinny składa się z 3 liści rośliny wasabi

Wielu uważa wasabi za korzeń, podobnie jak imbir, ale jest to roślina zielna i ma więcej wspólnego z kapustą!



Istnieją specjalne tarki do wasabi. Tarka wasabi nazywana jest oroshigane. Tradycyjnie tarka wasabi byłaby zrobiona ze skóry rekina, ale większość szefów kuchni używa teraz metalowego oroshigane.

Wasabi jest uważane za najdroższe warzywo na świecie, przede wszystkim ze względu na trudności w uprawie. Musisz wydać około 250 USD za nieco ponad 1 kg wasabi.

Świeże wasabi zawiera witaminę B6, wapń, magnez, potas i mangan. Ma bardzo niską zawartość cholesterolu i sodu i jest doskonałym źródłem błonnika i witaminy C.

Większość Wasabi poza Japonią to imitacja wasabi. Produkty takie jak chrzan i musztarda są często tanimi zamiennikami wasabi. Większość wasabi kupowanych w supermarketach ma dodany zielony barwnik spożywczy, aby uzyskać ten sam kolor co roślina.

Świeże wasabi traci swój smak po 15 minutach. Wasabi uwalnia cały swój smak po tarciu. Kiedy wasabi jest tarte, rozpoczynają się reakcję chemiczną między enzymami mirozynazy i glukozynolanami. Tworzy to „izotiocyjaniany”, które tworzą niepowtarzalną ostrość i smak. W wyniku utlenienia, wasabi traci ostry smak.

Wasabi jest uważana za najbardziej trudną roślinę do uprawy komercyjnej. Wasabi jest naturalnie uprawiana w Japonii w dolinach rzecznych o niewielkim nasłonecznieniu. Wasabi pobiera wodę tylko z wód gruntowych. Będzie rosnąć tylko na wysokości około 1300 – 2500 metrów nad poziomem morza. Wasabi umrze, jeśli temperatura spadnie poniżej 8 ° C lub temperatura wzrośnie powyżej 20 ° C.
Źródło: Wasabi
Wasabi: Why invest in 'the hardest plant to grow’?
How do I prepare my fresh wasabi for eating?
Wasabi: 13 Curious Things You Never Knew About Japan’s Most Famous Condiment!
