Główna » WTF » Czy wiesz, że… Na początku XX wieku kurczak był uważany za wiosenny przysmak w USA

w

Czy wiesz, że… Na początku XX wieku kurczak był uważany za wiosenny przysmak w USA

Na początku XX wieku kurczak był uważany za wiosenny przysmak w USA, hodowany sezonowo przez Farm Wives. Następnie podczas II wojny światowej czerwone mięso było mocno reglamentowane, a hodowla kurczaków została uprzemysłowiona. W 1930 roku przeciętny Amerykanin zjadał rocznie 4.54 kg kurczaka. Teraz zjada 29.02 funty rocznie.

Na początku XX wieku kurczak był uważany za wiosenny przysmak w USA, hodowany sezonowo przez Farm Wives. Następnie podczas II wojny światowej czerwone mięso było mocno reglamentowane, a hodowla kurczaków została uprzemysłowiona. W 1930 roku przeciętny Amerykanin zjadał rocznie 4.54 kg kurczaka. Teraz zjada 29.02 funty rocznie.

Źródło: From farm to factory: the unstoppable rise of American chicken

Co myślisz?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *